Denna produkt har lagts i din varukorg
  • Ekologiskt & tryggt
  • Fraktfritt från 500 kr
  • Säker betalning - Klarna

FAQ OM TRICOT SLEN FRÅN BABYLONIA

Är bärsjal bra för mitt barns rygg?
Ja. Grunden för god kroppshållning börjar med bäckenet. Om bäckenet har bra stöd, kommer barnets rygg och nacke i en naturlig position. För att försäkra sig om en korrekt position ska barnets knä vara högre än bäckenet, i fosterställning eller med bra stöd för höfter och ben. Barnets rygg ska vara rundad med huvudet lutat mot din kropp. Detta är den idealiska positionen för en hälsosam utveckling av höftleder. Barnet hänger inte eller bär sin vikt på svanskotan utan vilar bekvämt mot personen som bär. Om barnet bärs i en upprätt position är det viktigt att benen inte hänger och dinglar. Det anstränger barnets rygg och barnet tenderar att luta sig bakåt, vilket skapar en dålig position för barnets rygg och nacke.

Behöver mitt barns huvud stödjas?
Nej. Om ditt barns bäcken stöds korrekt, som beskrivet ovan, så följer barnets nacke i en naturlig båge och huvudet kommer att vila mot ditt bröst. Barnet är fritt att lyfta huvudet när hon nyfiket vill se sig omkring och hennes nackmuskler tränas på samma sätt som på ett barn som ligger på mage på golvet. Huvudet behöver därmed inte stödjas, om du inte böjer dig framåt. Med bärsjalar från Babylonia har du dock alltid möjlighet stödja barnets huvud med tyg ifrån bärsjalen, t ex när barnet sover.

Hur långe kan jag bära mitt barn per dag?
Det finns ingen tidsgräns. Ett barn som bärs i en bra position i en bärsjal kan bäras så länge barnet och den som bär önskar. Kom ihåg att barn runtom i världen bärs hela dagarna medan föräldrarna utför sina dagliga arbeten.

Är det bra för min rygg?
Ja. Om du har ryggproblem ska du alltid konsultera en läkare innan du använder någon typ av bärsjal eller bärsele. Detta sagt, att använda en bärsjal är troligtvis det bästa sättet att förebygga överansträngning av ryggen eftersom bärsjalen bär vikten och inte dina armar och din rygg som när du håller ett barn i famnen. Bär du ditt barn dagligen och successivt utökar tiden så ger du dina ryggmuskler en chans att stärkas efter hand som barnet blir tyngre.

Vid vilken ålder kan jag börja bära mitt barn och när ska jag sluta?
Fördelarna med att bära prematura (för tidigt födda) barn finns dokumenterade. Ett barn (fullgånget eller prematurt) kan placeras i bärsjal direkt från födseln. Det är självklart inget problem att börja bära senare heller. Ett barn kan bäras tills han eller hon inte längre vill bli buren. Även ett äldre barn kan finna en skyddad tillflyktsort i en bärsjal när han är trött på den yttre världens stimulans.

Kommer mitt barn att trivas i en bärsjal?
Barn kräver mänsklig kontakt. När barnet har vant sig vid att bli buret kommer du instinktivt att sträcka dig efter din bärsjal när ditt barn är gnälligt, inte kommer till ro eller bara behöver vara nära en stund. Vissa barn behöver lite tid för att vänja sig att blir burna i bärsjal, speciellt på ryggen.

Vi rekommenderar att du provar bärsjalen för första gången när barnet är avslappnat, efter matning eller redo att somna, samma gäller om du provar en ny position. Gå runt lite efter att du placerat barnet i bärsjalen första gången eller när du provar en ny position. Det distraherar barnet medan barnet vänjer sig vid att bli buren på ett nytt sätt.

Ibland trivs inte barn i bärsjal eftersom de känner sig osäkra. Detta händer framförallt när bärsjalen inte sitter tillräckligt tight. Följ instruktionerna noga för att försäkra dig om att du bär ditt barn högt och tight, på pussavstånd!

Viktigast av allt, LITA PÅ DITT BARN. Om barnet inte är bekvämt, sitter för hårt, är varm eller vad det än är, så talar barnet om det. Om barnet somnar eller glatt observerar omvärlden, då är allt bra. Att bära sitt barn nära innebär att du ofta kan läsa barnets kroppsspråk innan barnet blir ledsen och på så sätt talar om att någonting inte är bra.

Kommer jag inte att skämma bort mitt barn och göra barnet beroende av mig?
Nej. Låt oss illustrera med ett exempel: Tänk dig att du är törstig. Ibland får du ett glas vatten. Ibland får du ingenting, din törst släcks inte. Du tvingas att vänta tills nästa gång någon bestämmer att du kan få ett glas vatten. Du blir väldigt nervös och frustrerad. Du börjar att konstant fråga efter vatten, även när du inte är törstig, eftersom du inte är säker på att du kommer att få något vatten när du är törstig. Du blir osäker när du inte har vatten tillgängligt. Du blir så upptagen med att se till att du har tillräckligt med vatten att du är oförmögen att tänka på något annat.

Tänk dig nu det motsatta scenariot. Du är törstig. Du får omedelbart vatten, så mycket du behöver för att släcka din törst. Du blir tillfredsställd och kan fortsätta med det du höll på med utan att oroa dig. Du känner dig försäkrad om att vatten finns i överflöd och att du kan få mer närhelst du behöver. Du känner dig trygg i denna vetskap och den fysiska närvaron av vatten är inte nödvändig. Du känner dig bekymmersfri och kan ägna din energi åt andra aktiviteter.
Tänk dig nu dessa två scenarion med ditt barn och hans behov av fysisk närhet och kroppskontakt. Du bestämmer.

Kan mitt barn andas instoppad i bärsjalen?
Ja. Gosigt instoppad i bärsjalen är ditt barn fortfarande förmögen att röra sig. Om barnet är obekvämt på något sätt, kommer barnet att vrida huvudet eller kroppen i protest. Antingen kommer barnet att ändra ställning och på så sätt korrigera situationen eller så kan du hjälpa barnet genom att justera barnet till en annan position. Buren nära dig, kommer barnet att anpassa sin andning till dina hjärtslag och till rytmen av din bröstkorg som reser och sänker sig. Detta stabiliserar barnets andning.

Kommer mitt barn att bli för varmt eller kallt i en bärsjal?
Nyfödda barn kan inte reglera sin kroppstemperatur. Den vuxnes kropp kommer att stabilisera barnets kroppstemperatur när barnet bärs nära. Klä dig och ditt barn likvärdigt. Kom ihåg att din kroppsvärme ges till barnet och att bärsjalen blir som ett extra plagg. När det är kallt, blir din jacka över er båda ytterligare ett lager. Tänk på att skydda utsatta kroppsdelar från sol och/eller kyla.